Koristi žvakanja

Žvakanje smiruje

Stres doživljavamo svi. Protiv sitnica koje nas u svakodnevnom životu „izbacuju iz takta“ možemo se jednostavno boriti žvakanjem gume za žvakanje. U stresnim situacijama, kao što su čekanje u dugom redu ili gužva na putu, guma za žvakanje može da Vas opusti i odobrovolji.

Kada sledeći put budete nervozno stajali u redu ili ispred semafora, pokušajte da uzmete gumu za žvakanje. Možda će se Vaše raspoloženje odmah popraviti.

Guma za žvakanje može smanjiti stres i napetost

U istraživanju koje je 2006. godine sproveo naučni institut kompanije Wrigley, otkriveno je kako su ljudi koji žvaću gume za žvakanje u svakodnevnim situacijama mirniji i opušteniji 1. Žvakanje guma za žvakanje utiče na moždanu aktivnost. Nova istraživanja dokazuju kako žvakanje ubrzava dotok krvi u mozak za čak 25 – 40%.2,3 Žvakanje gume za žvakanje može pomoći i pri opuštanju od napetosti, frustracija i razdražljivosti. Istraživanja s elektroencefalografijom (EEG) pokazala su da žvakanje guma za žvakanje utiče na aktivnost mozga tako što povećava reagovanje na nadražaje.4 Prethodna istraživanja potvrdila su povezanost povećanog reagovanja na nadražaje i opuštenost.4


1 FRC Research Corporation. „The Impact of Chewing Gum on Consumers’ Stress Levels.“ Survey conducted in June, 2006 among 280 male and female respondents aged 18-49
2 Sasaki A. „Influence of mastication on the amount of hemoglobin in human brain tissue.“ Journal of Stomatological Society. 2001; 68(1): 72-81.
3 Yue Z, Huang L, Zhou X. „Regional brain activities during gum chewing.“ Psychological Science 2006; 29:1153-1156.
4 Moss SJ. Benefits of Chewing. New York: Health Education Enterprises, Inc. 2003.

Orbit Facebook Orbit Instagram
Pridružite nam se
Подешавања колачића